Zdrowy i soczysty kurczak, z dużą ilością przypraw i warzyw oraz kaszą kuskus.
Healthy and jucy chicken with plenty of spices, vegetables and kuskus.
Składniki/ Ingredients :
- 3 marchewki / 3 carrots
- 1 por / 1 leek
- 400g żółtej fasolki szparagowej / 400g of string beans
- 1 kg piersi z kurczaka / 1 kilograme of chicken breast
- 1 kostka rosołowa / 1 stock cube
- 1 szklanka kaszy kuskus / 1 cup of cuscus
- 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 Tbsp of olive oil
- Natka pietruszki do posypania / Parsley to sprinkle
- przyprawy : pieprz, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gyrosa, papryka, curry, szafran, kurkuma / spices : pepper, salt, lemon pepper, herbs de Provence, chicken spice, gyros spice, paprika, curry, saffron, turmeric
Marchewki pokroić w kosteczkę taką, jaka nam odpowiada. Im mniejsza tym marchewka będzie bardziej miękka, polecam posiekać na większą i pozostawić marchewkę jeszcze chrupiącą.
Dice carrots to the proper cubes. The smaller cubes are the more soft carrot is. I recommend to dice it a bit bigger to have it more chrispy.
Pora drobno posiekać.
Chop the leek.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić.
Cut chicen into smaller pieces and add the spices.
Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy na małym ogniu.
Simmer vegetables on olive oil.
Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony 5 minut.
Add chicken and fry it both sides over 5 minutes each.
Całość podlać przygotowanym bulionem i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
Pour broth to the dish and pot rost whole over 15 minutes under the cover.
Wsypać szklankę kuskus do bulionu i zakryć na 5 minut, wymieszać i gotowe :)
Pour kuskus into broth and cover for 5 minutes, stir and it's done :)
SMACZNEGO :)
BON APPETIT :)
genialne!a ja sie zastanawialam jak wykorzystac kus kus w cieplym daniu ;) dzieki
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na moj nowo powstaly blog
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk