Lasagne z sosem bolońskim i beszamelowo-serowym, bez zbędnych dodatków - włoska wersja :D
Lasagne alla Bolognese with béchamel and cheese sauce - without unnecessary additions - italian version :D
Składniki/ Ingredients :
- Sos boloński / Bolognese sauce :
- 2 małe lub 1 duża puszka pomidorów (800g) / 2 small or 1 big can of tomatoes (800 grammes)
- 2 cebule / 2 onions
- 2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
- mięso mielone / mince
- 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 Tbsp of olive oil
- sól, pieprz, papryka, dużo ziół prowansalskich, bazylii i oregano, cukier / salt, pepper, paprika, a lot of herbes de provence, basil and oregano, sugar.
2. Sos beszamelowo -serowy / Béchamel and cheese sauce
- 2 łyżki masła / 2 Tbsp of butter
- 3 łyżki mąki / 3 Tbsp of flour
- 400 ml mleka / 400 ml of milk
- tarty ser / grated cheese
+ kostka sera, płaty do lasagne / cube of cheese, pasta for lasagne
Mięso usmażyć wcześniej z częścią cebuli. Drugą część cebuli usmażyć na oliwie, dodać czosnek i pomidory oraz przyprawy. Sos gotować ok 15 minut i zmiksować blenderem, dodać mięso.
Fry the mince with part of onion on the pan. The other part of the onion fry on olive olil and next add garlic, tomatoes and spices. Cook the sauce about 15 minutes and then blend it. After blending add the mince.
Roztopić masło, dodać mąkę i mieszać dodając mleka . Dodać również sól, pieprz, gałkę muszkatułową i ser. Całość powinna być gęsta.
Melt butter, add flour and stir adding the milk. Also add salt, pepper, nutmeg and cheese. It should be dense.
Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć sos beszamelowy, następnie boloński i płaty lasagne. Znów beszamel, boloński i tak aż do zakrycia sosem płatów. Na sam koniec dodać ser i piec 35 minut w 200 stopniach bez przykrycia.
On the bottom of casserole put the béchamel, next add bolognese and lasagne pasta. Again béchamel, bolognese up to cover pasta with sauce. At the end add graeted cheese and bake 35 minutes in 200 degrees without covering it.
Buon Appetito !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz