niedziela, 27 października 2013

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i purée marchewkowym / Chicken roll-up with spinach and carrot purée.

Zamiast tradycyjnego purée ziemniaczanego alternatywna wersja z marchewki. Bardzo zdrowa i pyszna :D

Instead of traditional potato purée alternative version made of carrots. Very healthy and yummy :D



Składniki / Ingredients :

(4 porcje / 4 servings)

500 g marchwi / 500 grammes of carrots
1 opakowanie szpinaku (ok 450g) / 1 package of spinach ( about 450 grammes) 
500 g piersi z kurczaka / 500 grammes of chicken breasts
1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
2 łyżki masła / 2 Tbs of butter
100 ml mleka lub śmietany / 100 ml of milk or sweet cream 
olej do smażenia / oil to fry
przyprawy / spices : papryka słodka, chilli, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma / paprika powder, chilli powder, chicken spice, salt, pepper, turmeric



Marchewkę ugotować do miękkości na parze. Dodać mleko, masło, sól, pieprz i zmiksować blenderem.
Steam carrots until they're soft. Add milk, butter, salt and pepper and blend it.


Jeśli piersi są grube należy je przeciąż wzdłuż i rozbić, te cieńsze wystarczy rozbić i następnie przyprawić z dwóch stron. 
If breasts are thick cut them alongside, if they're thin just beat them and spice them both sides.


Szpinak usmażyć na łyżce masła, dodać czosnek, sól i pieprz. Następnie nakładać na każdą pierś.
Fry spinach on butter, add garlic, salt and pepper. Next up place it on every breast. 


Zrolować kurczaka i dodać więcej przypraw. Można dodatkowo spiąć je wykałaczkami, żeby się nie rozpadły. 
Roll-up chicken and add more spices. You can also fasten them with wooden toothpick to avoid crumbling up.


Smażyć ze wszystkich stron, później przykryć, żeby mięso pozostało soczyste. 
Fry on each side, later cover it up to stay jucy.


Podawać z gotowym purée. 
Serve with purée.


Smacznego !
Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz