środa, 19 czerwca 2013

Makaron z sosem z ziołami, miętą, groszkiem i kurczakiem/ Pasta with herbs, mint, green peas and chicken.

Witam wszystkich :)
Założyłem tego bloga, żeby dzielić się z Wami przepisami na to, co gotuję.
Parę osób powiedziało mi, że powinienem pomyśleć o założeniu takiego bloga.
Tak zupełnie z pasji lubię czasem podziałać w kuchni.
Mam nadzieję, że Wam się tutaj spodoba

English :

Hi everyone :)I decided to start this blog to share some of my recepies with You.A few people told me I really should think about running this kind of blog.Just by my passion I like go into the kitchen and cook sometimes.I hope You will like it in here.

Przepis na makaron z sosem z ziołami, miętą, groszkiem i kurczakiem
Recipe for the pasta with herbs, mint, green peas and chicken


Składniki/Ingredients :
4 porcje/ 4 portions

3 cebule/3 onions
2 ząbki czosnku/ 2 garlic cloves
450 gr zielonego groszku (użyłem całego mrożonego opakowania) / 450 grames of green peas ( I used whole package of frozen one)
pęczek świeżej pietruszki/ bunch of fresh parsley
parę liści świeżej mięty/ a few leaves of fresh mint
2 piersi z kurczaka/ 2 chicken breasts
500 g makaronu (cała paczka)/ 500 grammes of pasta (whole package)
200g kwaśnej śmietany / 200 grammes of sour cream
50 gr żółtego sera/ 50 grammes of parmesan cheese
przyprawy : pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka, kurkuma / spices : pepper, salt, herbes de Provence, paprika powder, curcuma.
* do kurczaka : 2 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, przyprawa do gyrosa/grilla/kurczaka / * chicken : 2 Tbs of oil, 1 tbs of mustard, gyros/barbecue/chicken special species.




Najpierw należy ugotować groszek na półtwardo, nie może być rozgotowany(ok. 8 minut) Potem odcedzamy do zimnej wody, aby pozostał taki zielony.

First you have to cook green peas, it can't be overcooked (about 8 minutes) Later strain peas to cold water to stay this green.



Makaron należy ugotować al dente i zostawić szklankę wody od gotowania makaronu, aby zagęścić sos.
W międzyczasie można posiekać zioła, cebulę i czosnek.

Pasta should be cooked al dente and you will need one cup of water from the cooking to thicken the sauce. In the mean time you can chop herbs, onion and garlic.


A tu ja w akcji, tak było bardzo ciepło w kuchni :)/ Here's me in action, yes it was hot in the kitchen.
W miseczce zmieszać olej, przyprawy,1 ząbek czosnku, wrzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać, odstawić na chwilę i usmażyć.

In a bowl mix oil with spicies, herbs and one clave of garlic with chopped chicken, leave it for a while and then fry it.


 Na patelni usmażyć cebulę, dodać czosnek, wrzucić groszek i wlać wodę z gotowania makaronu i dusić przez 5 minut. Później dodać resztę przypraw i zioła oraz śmietanę i kurczaka.i zetrzeć ser. Sos powinien być gęsty. Zbyt luźny można zaciągnąć odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie.
Fry onion, garlic and peas in the pan, pour water from the pasta and simmer it for 5 minutes. Then add rest of the spices, herbs, sour cream and chicken, grate the cheese. Sauce should be thick. If it isn't you can always thicken it by adding some flour disolved into cold water.








Smacznego / Bon Appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz