Składniki/ Ingredients :
- 500g piersi z kurczaka / 500 grammes of chcicken brests
- 2 opakowania kurek (ok 500g)/ 2 packages of chanterelles (about 500 grammes)
- 0,5 L śmietany 18% / half litre of 18% fat cream (semi skimmed)
- pęczek pietruszki / punch of fresh parsley
- 2 cebule / 2 onions
- 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
- sól, pieprz / salt and pepper
- odrobina mąki / a bit of flour
- odrobina masła / a bit of butter
Kurki umyć zalewając wodą, aby resztki igliwia i piasek opadły na dno. Mniejsze zostawić a większe pokroić/
Wash chanterelles to avoid rest of sand and dirt from the forest. Leave the small ones, cut the bigger ones.
Cebulę i czosnek drobno posiekać./ Chop onion and garlic
Całość smażyć na maśle. Fry all on butter
Dodać śmietanę, sól i pieprz. Add cream, slat and pepper.
Cut chicken, add spices, flour and fry.
Usmażone mięso dodać do sosu, na koniec dodać posiekaną pietruszkę. /
Add fried chicken to the sauce, at the end add chopped persley.
Gotowe! Najlepiej podawać z duszonymi ziemniakami lub ryżem.
Ready! Best served with mashed potatoes or rice
Podziwiam cię, ja nienawidzę gotować. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńwww.ikaczmarczyk.blogspot.com S Y L L W S O N