wtorek, 2 lipca 2013

Francuskie kluseczki z sosem brokułowym / French noodles with brocoli sauce .

Délicieux :)


Składniki / Ingredients :

kluski / noodles :
  • 400g mąki / 400 grammes of flour
  • 3 jajka / 3 eggs
  • pół łyżeczki soli / half tsp of salt
  • trochę ciepłej wody / a bit of warm water
sos / sauce :

  • 1 mały brokuł /1 small broccoli
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18% / 200 ml of 30% or 18% cream
  • pół cebuli / half of onion
  • łyżka masła/ 1 Tbsp of butter
  • przyprawy/ spices : pieprz, sól, oregano / pepper, salt, oregano
  • opcjonalnie odrobina sera żółtego / opcional a bit of parmesane cheese.

Brokuł pokroić w kawałki i ugotować.
 Broccoli cut into pieces and cook.



Mąkę przesiać, dodać jajka, sól i wodę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je. Podzielić na kawałki i ciąć w poprzek. Zagotować wodę w dużym garnku. Kluski gotowac 10-15 minut.
  Sift the flour, add eggs, salt and water. Make dough.Pin out it. Divide and next cut into pieces. Boil water in big pot. Cook noodles 10-15 minutes.



Na łyżce masła usmażyć cebulę, dodać brokuły, wlać śmietanę i przyprawy. Całość zmiksować blenderem.
On 1 Tbsp of butter fry onion, add broccoli, cream and spices. Mix all with blender.


Bon Appettit 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz