poniedziałek, 1 lipca 2013

Hiszpańska tortilla z warzywami, żółtym serem i mozzarellą / Spanish trortilla with vegetables, parmesan cheese and mozzarella.

Viva la España !


Składniki / Ingredients ( 2 małe lub 1 duża na 4 osoby / 2 small or 1 big for 4 people) 

  • ok. 10 małych wcześniej ugotowanych ziemniaków/ about 10 small potatoes, cooked before.
  • 2 pomidory / 2 tomatoes
  • pół opakowania mrożonego szpianku / half package of frozen spinach
  • 1 opakowanie mozzarelli /  1 package of mozzarella
  • 12 małych jajek (6 na jedną i 6 na drugą) / 12 small eggs (6 for one and 6 for another one)
  • 4 białe i 1 czerwona cebula / 4 normal and 1 red onion
  • 1 ząbecz czosnku / 1 clove of garlic
  • żółty ser do posypania / parmesan cheese to sprinkle
  • przyprawy : pieprz, sól, papryka, chilli, bazylia, oregano / spices : pepper, salt, paprika powder, chilli powder, basil, oregano
  • olej do smażenia / oil to fry


Ziemniaki i mozzarellę kroimy w grube plastry. 
Potatoes and mozzarella cut in thick slices.


Ziemniaki podsmażyć na łyżce oleju /  
Potatoes fry on oil.



Pomidory pokroić w kosteczkę i odparować wodę na suchej patelni.
Potatoes dice and fend off on dry pan



Szpinak rozmrozić i przyprawić czosnkiem. Cebulę pociąć w piórka i usmażyć na łyżce oleju.
Defrost spinach, add garlic. Onion cut in small slices, fry on 1 Tbsp of oil.


Jajka wymieszać z warzywami, mozzarellą i przyprawami. Całość smażyć na łyżce oleju na małym ogniu, aż całość się zetnie. Przekładać na drugą stronę przy pomocy pokrywki, tym sposobem tortilla się nie złamie. Pod koniec dodać ser i zakryć, aby się rozpuścił,

Eggs mix with vegetables, mozzarella and spices. All fry on 1 Tbsp of oil on small heat, untill all will be thick. Put to the other side with the lid, the best way to keep trotilla in one piece. At the end garate some cheese and cover with lid to dissolve.



Kroić jak pizzę. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cut like pizza. You can serve it worm or cold.

Smacznego! / Bon Appettit!

2 komentarze:

  1. Bardziej mi to przypomina frittatę niż tortillę ale wygląda pysznie ;)!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego dopisane jest tortilla hiszpańska czyli inaczej fritatta :) Pozdrawiam :D

      Usuń